Wat is een fte? Fte berekenen & eenvoudig uitgelegd. (2024)

De fte (voltijdequivalent) is een belangrijk kengetal voor alle ondernemers met personeel. Fte geeft namelijk een idee over de personeelsbehoefte van je bedrijf. Daarnaast geeft het een belangrijk beeld voor een eventuele herstructurering en over het aannemen of ontslaan van personeel.

In dit artikel geven we antwoord op de vraag: wat is fte? Daarnaast laten we zien hoe je het aantal fte binnen een bedrijf kan berekenen en leggen we uit waarom het zo belangrijk is om deze kengetallen over je personeel bij te houden.

Snel actie ondernemen? Met deze business tools zit je goed!

Wat is fte?

Wat is een fte? Fte berekenen & eenvoudig uitgelegd. (1)

Tegenwoordig hebben lang niet alle bedrijven alleen fulltime medewerkers (40 uur per week) meer. In tegendeel; veel bedrijven kiezen namelijk ook voor parttimers of uitzendkrachten. Met behulp van de fte berekening heb je een beter beeld van de totale personeelscapaciteit.

De fte wordt uitgedrukt in een kengetal tussen de 0,2 en 1,0 waarbij een fte van 1,0 overeenkomt met een arbeidsduur van een fulltime werknemer (40 uur per week). De fte voor een parttimer die 8 uur per week werkt, komt uit op 0,2.

Kortom, wanneer iemand aangeeft dat hij of zij 1,0 fte werkt, dan werkt diegene een volledige werkweek. Als het kengetal lager dan 1,0 is, betekent dit automatisch dat deze persoon geen volledige werkweek werkt.

Een voorbeeld van een FTE binnen je bedrijf

Een bedrijf heeft acht mensen in dienst. Een fulltime werkweek bestaat bij dit bedrijf uit 40 uur.

Drie medewerkers van dit bedrijf werken 40 uur per week (1,0 fte per medewerker), drie werken parttime voor 32 uur (0,8 fte per medewerker) per week en de andere twee werken 24 uur (0,6 fte per medewerker) per week. De fte is in dit geval 6,6 (3,0 + 2,4 + 1,2).

Zoals je ziet worden de parttimers omgezet in het functioneren van een fulltimer. De fte is dus niet het aantal werknemers in een bedrijf, maar het equivalent van een voltijdse werknemer.

Het aantal medewerkers zegt namelijk niets over de daadwerkelijke arbeidscapaciteit in de praktijk.

Wat is het doel van het berekenen van fte?

De omzetting van parttime medewerkers naar fulltime medewerkers geeft informatie over de personeelscapaciteit van een bedrijf. Dit brengt enkele voordelen met zich mee, namelijk:

  • Bedrijven leren over de feitelijke werkprestaties van hun personeel. Het is minder belangrijk hoeveel werknemers er in een bedrijf zijn dan de beschikbare werkoutput. Met de berekende waarde kunnen belangrijke personeelsbeslissingen worden genomen, zoals verbeteringen in prestatiemanagement.
  • Deeltijd is een werktijdmodel waar steeds meer vraag naar is. Voor een Hr-afdeling is het voltijdse equivalent dan ook bijzonder belangrijk voor de personeelsplanning. Zo kunnen veranderingen en trends op de arbeidsmarkt beter worden ingeschat.
  • Projecten kunnen beter worden gepland. Medewerkers met verschillende werktijdmodellen kunnen gemakkelijker aan projecten worden toegewezen, omdat de prestaties van een medewerker gemakkelijker kunnen worden berekend. Ongeacht hoeveel uur ze per week werken.
  • De personeelscapaciteit van bedrijven via is nauwkeuriger af te lezen. Als je alleen het aantal medewerkers vergelijkt, zijn de resultaten veel te onnauwkeurig.

Hoe bereken je fte?

Wat is een fte? Fte berekenen & eenvoudig uitgelegd. (2)

Bij onze fte berekening van 1,0 gaan we uit van een fulltime medewerker die 40 uur per week werkt. Kortom, om op 1,0 of hoger uit te komen heb je één (of meerdere) medewerkers nodig die in totaal 40 uren per week (of meer) werken voor het bedrijf.

Echter hanteert niet elk bedrijf een standaard werkweek van 40 uur. Er zijn genoeg bedrijven waarbij een volledige werkweek bestaat uit 38 of zelfs 36 uur.

Fte berekenen op basis van 40-urige werkweek

In de tabel hieronder kun je aflezen hoe je de fte kan omrekenen naar uren op basis van een 40-urige werkweek. Vervolgens laten we ook hoe je dit kan doen met een 38-urige en 36-urige werkweek.

Fte omrekenen naar uren
1,0 fte40 uur
0,8 fte32 uur
0,6 fte24 uur
0,4 fte16 uur
0,2 fte8 uur

Fte berekenen op basis van 38-urige werkweek

Fte omrekenen naar uren
1,0 fte38 uur
0,8 fte30,4 uur
0,6 fte22,8 uur
0,4 fte15,2 uur
0,2 fte7,6 uur

Fte berekenen op basis van 36-urige werkweek

Fte omrekenen naar uren
1,0 fte36 uur
0,8 fte28,8 uur
0,6 fte21,6 uur
0,4 fte14,4 uur
0,2 fte7,2 uur

Welk boekhoudprogramma past het beste bij jou? Vind hier alle GRATIS opties

Conclusie

Stel dat je het aantal fte binnen je organisatie wilt bepalen dan is het belangrijk om vast te stellen uit hoeveel uur een fulltime werkweek bestaat binnen je bedrijf.

  • Stel dat een fulltime werkweek binnen een bedrijf bestaat uit 40 uur. In dit geval staat 1,0 fte gelijk aan 40 uur. 32 uur staat dan gelijk aan 0,8 fte (0,8 * 40 uur = 32 uur).
  • Stel dat een ander bedrijf een fulltime werkweek 38 uur is. In dit geval is 1,0 dus 38 uur. 0,8 fte staat in dit geval gelijk aan 30,4 uur werken per week (0,8 * 38 uur = 30,4 uur).

Tenslotte kunnen recruiters en de hr-afdelingen op basis van het totaal aantal fte binnen een bedrijf de planning opstellen en het beleid bepalen.

Veelgestelde vragen

Waarom is fte zo belangrijk?

0.8 fte hoeveel uur?

Om te weten hoeveel uur 0.8 fte is, moet je weten waaruit een volledige werkweek bij een bedrijf bestaat. De meeste bedrijven hanteren een fulltime werkweek van 40 uur. In dit geval is 0.8 fte 40 uur * 0,8 = 32 uur.

Wat is fte betekenis?

De fte is een kengetal die komt uit een berekening waarmee je kan uitdrukken hoe de huidige personeelscapaciteit en hoe de personeelsbehoefte eruit ziet. Dit kengetal is altijd een getal tussen de 1,0 en 0. Op basis van de fte behoefte kun je bepalen hoeveel fte je nodig hebt. Met het kengetal kan je ontdekken of je eventueel meer personeel moet aannemen.

Waar is fte de afkorting van?

Fte is de afkorting van ‘fulltime-equivalent’. Met de fte kan je als bedrijf berekenen hoe je personeelscapaciteit ervoor staat op basis van een volledige werkweek van bijvoorbeeld 40 uur. 1.0 fte staat hierin gelijk aan 40 uur. Sommige bedrijven hanteren een volledige werkweek van 38 uur, in dat geval is 1.0 fte dus 38 uur.


We verwachten dat je deze artikelen ook wel kunt waarderen:

  • Jouw jaarruimte berekenen
  • Wat heb je nodig voor belastingaangifte zzp?
  • Wat is een nihilaangifte? Nul aangifte BTW doe je zo
  • Inkomstenbelasting zzp berekenen

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Top boekhoudprogramma's

Wat is een fte? Fte berekenen & eenvoudig uitgelegd. (2024)

FAQs

Wat is een fte? Fte berekenen & eenvoudig uitgelegd.? ›

De formule voor het berekenen van de Full Time Equivalents (FTE's) is als volgt: Aantal gewerkte uren / Aantal uren in een volledige werkweek = FTE. Stel, een werknemer werkt 20 uur en een volledige werkweek is 40 uur. Het aantal FTE's van deze werknemer is dan 20 / 40 = 0,5 FTE.

Hoe reken je de fte uit? ›

Het aantal fte dat u invult, berekent u op basis van de volgende formule: 'Aantal uren opleiding volgens de personeels- of salarisadministratie van de zorgaanbieder' gedeeld door 'uren reguliere werkweek overeenkomstig de van toepassing zijnde collectieve arbeidsovereenkomst of sectorale rechtspositieregeling'.

Hoeveel is 1 fte? ›

Stel dat een bedrijf een fulltime-baan ziet als 40 uur. Dat betekent dat 40 uur 1 fte is. Dan staat 0,8 fte bij hen voor 32 uur (0,8 * 40 = 32 uur).

Hoeveel fte is 28 uur bij 40 uur? ›

FTE op basis van een 40-urige werkweek
Aantal FTEFTE op basis van aantal uren
1,0 FTE40
0,9 FTE36
0,8 FTE32
0,7 FTE28
6 more rows

Waar staat 1 fte voor? ›

Fte betekent fulltime-equivalent. Het is het officiële meetmiddel waarmee de omvang van een functie of de personeelssterkte kan worden uitgedrukt. Eén fte is een volledige werkweek. Een functie van 0,6 fte bijvoorbeeld is – uitgaande van een werkweek van 38 uur – een functie van 0,6 x 38 = 22,8 uur.

Hoe reken je uit hoeveel personeel je nodig hebt? ›

Deel het totaal aantal uren door de fulltime uren. Neem als voorbeeld 100 uur en een fulltime werkweek van 40 uur. Dan deel je de 100 uur door 40 uur en is de personeelssterkte 2,5 fte.

Hoeveel minuten is 1 fte? ›

Hoeveel fte is 40 uur? 40 uur is 1 fte.

Hoe bereken je voltijdse equivalenten? ›

Iemand die 12 maanden voltijds werkt = 1 VTE. Iemand die een jaar halftijds werkt = 0,5 VTE. Bijv: als een werknemer op 01/07, van een 12 maanden tellend jaar halftijds in dienst wordt genomen, wordt de volgende formule toegepast (0,50 (halftijds) x 6/12(werkt er 6 maand)) = 0,25 VTE.

Hoeveel uur les is 0.8 fte? ›

Je moet bij een betrekkingsomvang van 0,8 fte 1327 klokuren per jaar werken. Van die 1327 klokuren worden 333 uren in-gevuld met niet-lesgebonden taken, dus zo blijven die 1327 - 333 = 994 voor de lesgebonden taken over.

Hoeveel fte is 1 werknemer? ›

Bijvoorbeeld: Een medewerker werkt 32 uur per week. In een bepaalde week werkt deze medewerker 24 uur. Het aantal FTE's voor deze medewerker is dan 24 / 40 = 0,6 FTE.

Hoeveel werkdagen is 1 FTE? ›

FTE is altijd een getal tussen de 0 en 1, waarbij 1 fte overeenkomt met een voltijdse functie. Stel je voor dat een volledige werkweek in een bedrijf 40 uur is: Als iemand 40 uur per week werkt, dan is dat 1 FTE. Als iemand 20 uur per week werkt, dan is dat 0,5 FTE (want het is de helft van een volledige werkweek)

Wat is 0.4 FTE? ›

De afkorting fte staat voor 'fulltime-equivalent', wat in het Nederlands vaak wordt vertaald naar werktijdfactor. 1,0 fte is dus een volledige werkweek, en een 0,4 is een voorbeeld van een parttimefunctie.

Hoeveel productieve uren is 1 FTE? ›

Als de inhuurvergoeding van de uitzendkracht hoger is dan de werkgeverslast, dan geldt dat hogere bedrag. Bij een volledige aanstelling (1 fte) wordt uitgegaan van 1350 productieve uren.

Hoeveel is 5 fte? ›

Het Nederlandse woord voor fulltime equivalent is werktijdfactor. Iemand met een aanstelling van 0,5 fte of een werktijdfactor van 0,5 heeft dus een aanstelling voor een halve week.

Hoeveel fte is parttime? ›

Dan wordt één FTE gelijkgesteld aan 40 uur. Als een werknemer deeltijds werkt, bijvoorbeeld 30 uur per week, wordt zijn FTE-waarde berekend als 30 gedeeld door het aantal uren dat een voltijdse werknemer werkt (bijvoorbeeld 40). In dit geval zou de werknemer een FTE-waarde hebben van 0,75.

Hoeveel uur is 0 1 fte in het onderwijs? ›

Werktijdfactor 1,00 betekent fulltime, 40 uur per week, 1659 uur per jaar werkzaam. Door je werktijdfactor te vermenigvuldigen met 40 uur, weet je hoeveel uur je per week moet werken.

Hoeveel uur is 0.8 FTE in het onderwijs? ›

Ik heb een baan van 0,8 fte (32 uur) in het primair onderwijs, mailt een leraar.

Hoeveel geld is 1 FTE? ›

Als in de instellingen 40 uur staat en de medewerker werkt 40 uur per week, dan is het fte 1 met een voltijd salaris van 2000,00 euro geeft dit 1 * 2000,00 = 2000,00 euro als salaris.

Hoe bereken je FTE onderwijs? ›

Bij nieuwe vacatureruimte of een wijziging van de benoemingsomvang bepaalt de volgende formule de werktijdfactor: Werktijd per week in uren / 40 uur = werktijdfactor. De minimale betrekkingsomvang bij nieuwe benoemingen is 8 uur: 0,2 fte.

References

Top Articles
FFXIV Gets A New Shade of Problems With Third-Party Tools
They need to find a way to detect XIV Alexander and ban people
55Th And Kedzie Elite Staffing
Ups Stores Near
Mcgeorge Academic Calendar
Missed Connections Inland Empire
Tyson Employee Paperless
Shs Games 1V1 Lol
25X11X10 Atv Tires Tractor Supply
Rainfall Map Oklahoma
Www.paystubportal.com/7-11 Login
How Many Slices Are In A Large Pizza? | Number Of Pizzas To Order For Your Next Party
Les Schwab Product Code Lookup
Steamy Afternoon With Handsome Fernando
Log in or sign up to view
Jinx Chapter 24: Release Date, Spoilers & Where To Read - OtakuKart
Toy Story 3 Animation Screencaps
Edicts Of The Prime Designate
Epguides Strange New Worlds
Allybearloves
Miltank Gamepress
If you have a Keurig, then try these hot cocoa options
Sec Baseball Tournament Score
Toothio Login
Danielle Ranslow Obituary
Klsports Complex Belmont Photos
13301 South Orange Blossom Trail
Meggen Nut
Poe T4 Aisling
Delta Rastrear Vuelo
The Pretty Kitty Tanglewood
2012 Street Glide Blue Book Value
October 31St Weather
Ewwwww Gif
Craigslist Ludington Michigan
Wo ein Pfand ist, ist auch Einweg
Linda Sublette Actress
Birmingham City Schools Clever Login
Homeloanserv Account Login
Pain Out Maxx Kratom
Chase Bank Zip Code
Penny Paws San Antonio Photos
705 Us 74 Bus Rockingham Nc
Cch Staffnet
Gw2 Support Specter
Shannon Sharpe Pointing Gif
Here’s What Goes on at a Gentlemen’s Club – Crafternoon Cabaret Club
10 Best Tips To Implement Successful App Store Optimization in 2024
The Plug Las Vegas Dispensary
Autozone Battery Hold Down
ats: MODIFIED PETERBILT 389 [1.31.X] v update auf 1.48 Trucks Mod für American Truck Simulator
Latest Posts
Article information

Author: Rueben Jacobs

Last Updated:

Views: 5724

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rueben Jacobs

Birthday: 1999-03-14

Address: 951 Caterina Walk, Schambergerside, CA 67667-0896

Phone: +6881806848632

Job: Internal Education Planner

Hobby: Candle making, Cabaret, Poi, Gambling, Rock climbing, Wood carving, Computer programming

Introduction: My name is Rueben Jacobs, I am a cooperative, beautiful, kind, comfortable, glamorous, open, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.